Sunday, January 27, 2013

Upside Down [2.5/5]


Ξεχάστε όλα όσα ξέρετε και μπείτε στον κόσμο του Upside Down. Εδώ υπάρχουν δύο κόσμοι, ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω. Ο ένας πλούσιος και ο άλλος φτωχός. Ο Άνταμ είναι ένα συνηθισμένος νέος που τυχαία θα συναντήσει την Εύα. Οι δυο τους θα χωριστούν επειδή οι νόμοι των κόσμων στους οποίους ζουν δεν επιτρέπουν τη σχέση τους. Δέκα χρόνια αργότερα ο Άνταμ βλέπει την Εύα στην τηλεόραση και αποφασίζει να προσπαθήσει, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες, να έρθει ξανά κοντά της. Και όλα αυτά όταν κανείς από τους δύο κόσμους δεν θέλει το ζευγάρι μαζί.

Τα πρώτα trailer για τη δεύτερη ταινία του Χουάν Ντιέγκο Σολάνας, σκηνοθέτη του βραβευμένου στις Κάννες «The Man Without a Head» μας έδωσαν την εντύπωση μίας πρωτότυπης sci-fi περιπέτειας με οπτικά εφέ που δεν έχουμε ξαναδεί. Η αλήθεια που μας παρουσιάζει η ταινία είναι αρκετά διαφορετική. Η ιδέα δύο κόσμων που υπάρχουν ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω μπορεί να προσφέρει πολλά θέματα προς ανάπτυξη εφόσον αντιμετωπισθεί καλά. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Upside Down που υποκύπτει σε κλισεδιάρικες ιδέες και θέματα που έχουμε ξαναδεί σε άλλες καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα τελευταία χρόνια. Πόσο βολική είναι η αμνησία της Εύα και πόσο ρηχή και χωρίς κανένα βάθος η σχέση της με τον Άνταμ. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να δείξεις ενδιαφέρον για το ζευγάρι και το φινάλε είναι από εκείνα που και ο πιο άπειρος θεατής μπορεί να μαντέψει. Το ξεκίνημα της ταινίας είναι δυνατό - αν εξαιρέσεις το άθλιο voiceover - και μας παρουσιάζει όμορφα τους δύο κόσμους και τους νόμους που έχουν. Όσο όμως προχωράει η ταινία και συνηθίζεις περισσότερο τα απίστευτα οπτικά εφέ, καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να σου δώσει η ταινία.

Και είναι χαμένη ευκαιρία γιατί και τα χρήματα για τα εφέ υπήρχαν και το πρωταγωνιστικό δίδυμο (Jim Sturgess / Kirsten Dunst) είναι ικανότατο. Μιας και ανέφερα τα ειδικά εφέ, να πω πως η ταινία είναι οπτικά αριστουργηματική με μερικές εικόνες να θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Η σκηνοθεσία, το editing και κυρίως το σενάριο είναι αδύναμα όμως και δεν μπορούν να στηρίξουν το όλο εγχείρημα.

Με τα jaw dropping οπτικά εφέ του, το Upside Down θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μία τυπική ρομαντική περιπέτεια με προβλέψιμο σενάριο και μηδέν ρίσκα που αρκείται στην ικανοποίηση θεατών που δεν έχουν κάτι να βάλουν πριν πάνε για ύπνο. Δείτε το χαλαρά, χωρίς να περιμένετε κάτι πρωτότυπο ή ιντριγκαδόρικο.

No comments:

Post a Comment