Sunday, January 20, 2013

Review: Django Unchained [5/5]

Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
ΣενάριοQuentin Tarantino
Ηθοποιοί: Jamie Foxx / Christoph Waltz / Leonardo Di Caprio / Samuel Jackson / Kerry Washington / Don Murphy
Πρεμιέρα: 17/01/13
Διάρκεια: 165 λεπτά

Ιστορία εκδίκησης,αναφορές σε ξεχασμένα κινηματογραφικά είδη και χαρακτήρες,μουσικά ακούσματα τις ποπ κουλτούρας και κλασικά θέματα του Ennio Morricone,ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία και αρκετή βία για να μας κάνει να ασχοληθούμε με την ταινία πριν καν κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Καλωσήρθατε στα μαθήματα ιστορίας του Quentin Tarantino.Volume 2.

Τρία χρόνια μετά το κυνήγι των Ναζί και του αξιωματικού τους Hans Landa ο Quentin Tarantino στην μεγαλύτερη σε σκοπιά ταινία του αποφασίζει να ασχοληθεί με το πονεμένο για τους Αμερικανούς θέμα της σκλαβιάς.Τοποθετεί λοιπόν την ιστορία του στα μέσα του 1800, 2 χρόνια πριν τον εμφύλιο.Εκεί ο τέως οδοντίατρος και νυν κυνηγός επικηρυγμένων Dr King Schultz (Christoph Waltz) στην αναζήτηση μιας συμμορίας εγκληματιών θα ελευθερώσει από τη σκλαβιά και πάρει για βοηθό τον Django (Jamie Foxx).Μετά από ένα χειμώνα γεμάτο φόνους παρανόμων ο Dr King Schultz αποφασίζει να ακολουθήσει τον Django στην αποστολή του να σώσει τη γυναίκα του Broomhilda (Kerry Washington) που ανήκει στον Calvin Candie, τον αδίστακτο ιδιοκτήτη φυτειών που υποδύεται ο Leonardo Di Caprio.

Oι ταινίες του Tarantino για μένα προσωπικά ανήκουν σε ένα ξεχωριστό genre το οποίο κατέχει μόνο ο σκηνοθέτης και έχει το όνομα του.Όταν κάνεις κριτική σε μία ταινία του, κάνεις κριτική στο ίδιο το είδος ταινιών που κάνει.Μπορείς να διαμαρτυρηθείς για τη υπερβολική βία και να απορήσεις γιατί υπάρχει? Ναι μπορείς.Είναι απαράδεκτο πάντως να μην περιμένεις over the top καταστάσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα στη θέση σου ακόμη και αν γνωρίζεις απέξω και ανακατωτά το ιστορικό του σκηνοθέτη.



Το Django είναι μία κλασική spaghetti western ιστορία εκδίκησης στην οποία ο Tarantino έχει χορηγήσει δόσεις αδρεναλίνης.Οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται μπροστά μας στα πλούσια 165 λεπτά είναι όλοι ξεχωριστοί και το μόνο κοινό που έχουν είναι οι απίθανες ατάκες, που έχει γράψει για κάθε ένα ξεχωριστά ο Tarantino και σε κάνουν να δακρύσεις από τα γέλια.Ο Django που υποδύεται ο Jamie Foxx είναι ο παραδοσιακός πρωταγωνιστής που μοναδικός του στόχος είναι η ελευθερία της γυναίκας του ακόμη και αν η αποστολή αυτή, απαιτεί ο ίδιος να σκοτώσει το μισό καστ της ταινίας. Ο χαρακτήρας του θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος και να χαθεί ανάμεσα στους πλούσιους supporting ρόλους αλλά ο Foxx επιστρέφει στις δυνατές ερμηνείες που μας παρέδωσε μερικά χρόνια πριν με τα Collateral και Ray.Ο Django είναι ίσως ο πιο bad ass χαρακτήρας της χρονιάς και πιθανότατα ο πρώτος χαρακτήρας στον πλούσιο κόσμο του Tarantino με τον οποίο δενόμαστε συναισθηματικά εξαιτίας του back story που έχει.

Ο Leo Di Caprio, στον πρώτο "villain" ρόλο της καριέρας του, είναι ο Calvin Candie, ιδιοκτήτης τη Candieland.Πρόκειται για τον κακό που λατρεύουμε και μισούμε ταυτόχρονα.Ένας ρατσιστής ιδιοκτήτης φυτειών με περίεργες απόψεις για τον κόσμο που προσπαθεί να περάσει για γεγονότα.Αφήνοντας ερμηνευτικά κλισέ και την εικόνα του ήρωα στην άκρη έχουμε μία over the top ερμηνεία που λειτουργεί στο έπακρο.Σε έναν ακόμη πιο ακραίο ρόλο είναι ο Sam Jack που υποδύεται το νοικοκύρη του σπιτιού Stephen, τον άνθρωπο που μεγάλωσε τον Calvin Candie και που δεν έχει καμία συμπόνια για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τα κακά της δουλείας.Σε μία από τις πιο αποκαλυπτικές σκηνές του έργου ο Candie και ο Stephen μένουν μόνοι τους στη βιβλιοθήκη και μιλάνε σαν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.


Ο Christoph Waltz βραβευμένος με όσκαρ για την ερμηνεία του στους μπάσταρδους επιβεβαιώνει πόσο καλά ταιριάζουν με τις υποκριτικές του ικανότητες και το ταλέντο του οι τρελές καταστάσεις και οι ατάκες που προέρχονται από το πενάκι του Tarantino. Αυτή τη φορά έχει τον πιο μυστήριο χαρακτήρα της ταινίας.O Dr King Schultz εμφανίζεται σαν από παραμύθι και ελευθερώνει τον Django από την σκλαβιά και αποφασίζει να τον βοηθήσει στην επικίνδυνη αποστολή του χωρίς κάποιο καθαρό κίνητρο. Είναι ένας αθώος ξένος που δεν έχει γνωρίσει ακόμα τις πιο τρομακτικές πτυχές της αμερικάνικης ζωής, όπως τις ξέρει τουλάχιστον ο χαρακτήρας του Jamie Fox. Έτσι βρίσκουμε τον Django να είναι εκείνος που οδηγεί το δυναμικό δίδυμο στο δεύτερο μισό της ταινίας.

Επανέρχομαι στα κωμικά στοιχεία της ταινίας.Τα εμπνευσμένα one liners είναι πολλά κάτι που περιμέναμε έχοντας δει τα τρέιλερ αλλά και γνωρίζοντας το ιστορικό του σκηνοθέτη.Μία από τις πιο αστείες σκηνές της ταινίας περιλαμβάνει μέλη της KKK να διαμαρτύρονται για τις μάσκες που φοράνε και το πόσο άβολες είναι.Ξέρεις πως βλέπεις ταινία Tarantino σε κάθε σκηνή.

Το Django είναι η πιο "όμορφη" εξωτερικά ταινία του Tarantino.O συχνός συνεργάτης του σκηνοθέτη Robert Richardson, που είναι και πάλι υποψήφιος για όσκαρ εκμεταλλεύεται τα σκηνικά western με τα βουνά και τις ερήμους και δίνει ένα πανέμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.Εξαιρετικές είναι επίσης και οι μουσικές επιλογές του Tarantino που περιέχουν από κλασικά μουσικά θέματα του Ennio Morricone μέχρι hip hop και ποπ μπιτάκια. Μερικές αδυναμίες στο editing δικαιολογούνται με την απουσία της Sally Menke.

Αν απεχθάνεσαι τη υπερβολική βία και τα αίματα είναι πιθανό να θέλεις να μείνεις μακριά.Οι υπόλοιποι μπορούμε να απολαύσουμε υπεύθυνα μία υπερβολική τρίωρη περιπέτεια εκδίκησης που καταφέρνει να θίξει το θέμα της σκλαβιάς αλλά και να προσφέρει αμέτρητες στιγμές γέλιου,μία από τις καλύτερες shootout σκηνές των τελευταίων χρόνων και εξαιρετικές ερμηνείες από τους ταλαντούχους πρωταγωνιστές.Εξαιρετική προσθήκη στον κινηματογραφικό κόσμο του Quentin Tarantino το Django είναι από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

No comments:

Post a Comment