Tuesday, January 31, 2012

Review: Nicolas Winding Refn's Drive [5/5]


Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn
Σενάριο: Hossein Amini
Ηθοποιοί: Ryan Gosling / Carey Mulligan / Bryan Cranston
Διάρκεια: 100 λεπτά
Πρεμιέρα: 22 Σεπτεμβρίου 2011

Υπόθεση:
Ο Οδηγός κάνει δύο δουλειές: την μέρα εργάζεται σαν κασκαντέρ σε ταινίες και τη νύχτα οδηγεί αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε ληστείες. Δεν έχει σημασία σε ποια από τις δυο εργασίες βρίσκεται, ο Οδηγός νιώθει άνετα μόνο πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η ζωή του αλλάζει όταν γνωρίζει την Αϊρένε και τον γιό της Μπενίσιο. Αρχίζει να περνάει χρόνο με την οικογένεια μέχρι που ο Στάνταρντ, ο άντρας της Αϊρένε, αποφυλακίζεται. Ύστερα από παράκληση της Αϊρένε ο Οδηγός απομακρύνεται από την οικογένεια .Όταν κάποια μέρα ο Οδηγός βρίσκει τον Στάνταρντ αιμόφυρτο στο γκαράζ ,τα προβλήματα ξεκινούν…

Στο film του Nicolas Refn (που δικαίως κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις κάννες) ο Ryan Gosling παίζει ένα κασκαντέρ ταινιών που τα βράδια οδηγάει αμάξια για ληστείες. Μία νύχτα γίνεται η παρουσίαση του χαρακτήρα, ο οποίος είναι λιγομίλητος και μυστήριος (δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομα του). Σε αυτή τη θεαματική και προσεγμένη πρώτη σεκάνς καταλαβαίνουμε σε τι επίπεδο θα κινηθεί η ταινία. Κάτι από Taxi Driver και από ταινίες του Michael Mann, ο Refn παίρνει στοιχεία από παλαιότερες ταινίες και δημιουργεί κάτι πρωτότυπο και φανταστικό.

Οι χαρακτήρες όλοι ζυγισμένοι και καλογραμμένοι είναι εκείνοι που καθοδηγούν το ρυθμό της ταινίας. Κυρίως αυτός του Gosling που όσο ανεβαίνει η ένταση του τόσο ανεβαίνει η αγωνία και το σασπένς της ταινίας, που περιλαμβάνει επίσης αρκετό χιούμορ και δράση.

Η επιτυχία του Drive βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκηνοθετικό στυλ του Nicolas Winding Refn, ο οποίος είναι από τα μεγάλα σκηνοθετικά ταλέντα της γενιάς μας. Παρουσιάζει ένα LA γοητευτικό και επικίνδυνο και προσδίδει στο φιλμ μια νεονουαρ ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με το δικό του ξεχωριστό στυλ, που είναι βίαιο και γεμάτο συναίσθημα χωρίς πολύ διάλογο, συναρπάζει το κοινό.

Στα + οι ερμηνείες από το καστ, με το Gosling να δίνει ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ. Τέλος το soundtrack καταφέρνει να διατηρήσει την cool ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλη την ταινία και να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς.

Το Drive είναι μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων, την οποία θα απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια, αν και όσοι ζητούν γρήγορη δράση θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού για να τη βρουν.


No comments:

Post a Comment