Sunday, October 6, 2013

Review: Cheap Thrills (Νύχτες Πρεμιέρας 2013)


Μία από τις ταινίες που μπορείς να ανακαλύψεις μόνο σε κάποιο κινηματογραφικό φεστιβάλ ή αργότερα σε βραδινή προβολή στο σπίτι με την παρέα σου είναι το Cheap Thrills που μετά από μία επιτυχημένη πορεία σε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το SXSW στο οποίο και βραβεύτηκε, ήρθε και στις δικές μας Νύχτες Πρεμιέρας.

Μέχρι που θα έφτανες προκειμένου να προσφέρεις τα προς το ζην στην οικογένεια σου? Για πόσα λεφτά θα δεχόσουν να ρεζιλευτείς μπροστά σε άλλους? Ή πόσο θα πλήρωνες για να εκδικηθείς κάποιον που δημιουργεί μικρά προβλήματα στην καθημερινότητα σου? Ταινία που σίγουρα θα διχάσει το κοινό, το Cheap Thrills μέσα από τις ενέργειες των κεντρικών χαρακτήρων εγείρει διαχρονικά ερωτήματα που ίσως τώρα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Δεν ξεχνά όμως να διασκεδάσει το θεατή και σε μερικές περιπτώσεις να τον κάνει να κοιτάξει μακριά από την οθόνη. 


Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Craig (Pat Healy) που όταν πηγαίνει στο αφεντικό του για αύξηση μαθαίνει πως η επιχείρηση στην οποία δουλεύει μειώνει το προσωπικό της και δεν τον χρειάζεται. Αργότερα την ίδια μέρα ο Craig θα συναντήσει σε ένα μπαρ ένα παλιό του φίλο (Ethan Embry) ο οποίος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα στην δουλειά του. Οι δύο φίλοι θα γνωρίσουν ένα πλούσιο ζευγάρι (David Koechner και Sara Paxton) το οποίο θα τους προσκαλέσει για μία βόλτα στην πόλη και αργότερα για ποτό στο σπίτι τους. Και ενώ όλα φαίνονται ήρεμα στην αρχή, οι δύο φίλοι συνειδητοποιούν πως το ζευγάρι έχει βαρεθεί την καθημερινότητα και προκειμένου να διασκεδάσει προσφέρει χρήματα στους δύο φίλους για να χαστουκίσουν μία στρίπερ και να δοκιμάσουν διάφορες ουσίες.. Σιγά σιγά όμως το παιχνίδι σοβαρεύει και τα λεφτά που το ζευγάρι προσφέρει είναι περισσότερα.

Πολλές ταινίες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο υπόσχονται πως θα σοκάρουν το κοινό αλλά λίγες το κάνουν με τον τρόπο του Cheap Thrills. Εδώ βλέπουμε χαρακτήρες που είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Κάτι που δεν φαντάζει πολύ μακρινό από την πραγματικότητα που ζούμε. Ο σκηνοθέτης E.L. Katz χωρίς να χάνει χρόνο παρουσιάζει τους χαρακτήρες και την ιστορία μέσα σε 87 λεπτά και καταφέρνει να κρατήσει την ταινία προσγειωμένη στην πραγματικότητα εξαιτίας του Craig, ένα χαρακτήρα για τον οποίο δεν νιώθεις απαραίτητα συμπάθεια αλλά καταλαβαίνεις τα κίνητρά του.

Ο Pat Healy, που είδαμε πρόσφατα στο Compliance, είναι από τα indie πρόσωπα της χρονιάς και δίνει μία πειστική ερμηνεία ως ένας καθημερινός άνθρωπος που χωρίς να το θέλει παρασύρεται μαζί με τον επίσης καλό Ethan Embry σε μία τρομακτική βραδιά. Στους σημαντικούς ρόλους του ζευγαριού που προσφέρει ασταμάτητα χρήματα, ο γνωστός κωμικός David Koechner παρουσιάζει ένα πιο σκοτεινό χαρακτήρα από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει, ενώ υποψιαζόμαστε πως η κουκλάρα Sara Paxton είναι η βασική ύποπτος για τα όσα βλέπουμε τη διάρκεια της ταινίας.

Το low budget Cheap Thrills δεν φοβάται να πάρει ρίσκα και να δοκιμάσει σε αρκετές σκηνές τις αντοχές του κοινού. Ο σκηνοθέτης E.L. Katz όμως δεν ξεχνάει ούτε να διασκεδάσει το κοινό με το σκοτεινό χιούμορ που υπάρχει στο σενάριο, ούτε την ιστορία που διηγείται. Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί το κοινό θέλει να βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν στον κινηματογράφο αλλά και πιο σημαντικά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας απλός άνθρωπος για να επιβιώσει η οικογένεια του στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Με τους τίτλους τέλους να πέφτουν θα πάρουμε απάντηση μέσα από την πιο δυνατή εικόνα της ταινίας. Το Cheap Thrills σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.  


Βαθμολογία: 3.5/5

No comments:

Post a Comment