Friday, August 30, 2013

Review: Insensibles

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή τη βδομάδα είναι το θρίλερ φαντασίας Μέσα από τα Μάτια τους (Insensibles / Painless) του Juan Carlos Medina που έρχεται με συμμετοχή στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο. 

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε ταινία μεγάλου μήκους ο Juan Carlos Medina παρουσιάζει μία φιλόδοξη και καλλιτεχνικά άρτια ταινία. Πολλοί αναφέρουν το όνομα του Guillermo del Toro και τις ταινίες Pan's Labyrinth και The Devil's Backbone όταν μιλούν για το Insensibles και δεν έχουν άδικο, αφού πολλοί καλλιτέχνες πίσω από τις ταινίες αυτές και άλλες όπως το πρόσφατο Mama και The Orphanage δούλεψαν και εδώ. Η ταινία όμως θυμίζει έντονα στη δομή του σεναρίου της το Incendies του 2010. 

Το Μέσα από τα Μάτια τους παρουσιάζοντας δύο ιστορίες, η μία από τις οποίες μάλιστα διαδραματίζεται την περίοδο του Φράνκο, προσπαθεί να δημιουργήσει μία πολιτική αλληγορία και να θυμίσει τα φρικτά πράγματα που συνέβησαν εκείνα τα χρόνια.


Έτσι λοιπόν στην πρώτη ιστορία βλέπουμε μία ομάδα παιδιών που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο ίδρυμα, όπου γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα παιδιά αυτά δεν αισθάνονται καμίας μορφής πόνο. Η ιστορία αυτή μας μεταφέρει από το 1930 μέχρι το 1960 και δημιουργεί κάτι αρκετά πρωτότυπο όταν η καλή αναπαράσταση της εποχής συνδυάζεται με στοιχεία φαντασίας. Στη δεύτερη ιστορία, που διαδραματίζεται στο σήμερα, ένας γιατρός στην προσπάθειά του να επιβιώσει από μία αρρώστια αρχίζει να ψάχνει τους βιολογικούς του γονείς. Σε αυτή την ιστορία είναι που η ταινία προσπαθεί να δώσει κάποια συναισθηματική φόρτιση. Κάτι όμως που δεν καταφέρνει στο μεγαλύτερο μέρος της με εξαίρεση την τελευταία εξαιρετικά φωτογραφημένη σκηνή.

Και αν παρουσιάζονται προβλήματα στην αφήγηση της ιστορίας, την οποία έγραψε ο Juan Carlos Medina, ο σκηνοθέτης και η καλλιτεχνική ομάδα πίσω από την ταινία δίνουν μερικές πολύ όμορφες εικόνες και δημιουργούν μία Goth αισθητική που απουσιάζει από τις mainstream ταινίες φαντασίας και τρόμου. Και λέγοντας τρόμου, διαφέρει από αυτές που βλέπουμε συνήθως και τελικά δεν είναι πραγματικά τρομακτική. Είναι κάτι καλύτερο, αφού ο Medina, που εντυπωσιάζει με το σκηνοθετικό του άγγιγμα στην πρώτη ιστορία, απέφυγε τα χαρακτηριστικά jump scare και παρουσιάζει κάτι που αισθάνεται περισσότερο παλαιάς κοπής και κλασικό.

Έτσι το Μέσα από τα Μάτια τους παρότι δεν καταφέρνει να συγκινήσει με το τραβηγμένο φινάλε και η αφήγησή του είναι  σε μεγάλο μέρος αναποτελεσματική, είναι μία ταινία που αξίζει να δεις λόγω μερικών ενδιαφερουσων ιδεών που βλέπουμε στην αρχή.. αλλά κυρίως για το νεαρό σκηνοθέτη Juan Carlos Medina που παρουσιάζει μία υποβλητική ατμόσφαιρα και αρκετά φανταστικά στοιχεία με μπόλικο ταλέντο.


Βαθμολογία: 2.5/5

No comments:

Post a Comment