Saturday, February 23, 2013

Review: A Good Day to Die Hard

Υπάρχει ενθουσιασμός όταν ακούς νέα για κυκλοφορία 5ης ταινίας για το franchise που έχει ταυτιστεί με τον όρο περιπέτεια. Η πρώτη ταινία,αλλά και οι επόμενες δύο, έθεσαν σε μεγάλο βαθμό τα θεμέλια για τον τρόπο αφήγησης των σύγχρονων action blockbuster και προώθησαν τεχνολογίες που δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Με τους κακούς και τα εφέ να εντυπωσιάζουν .. η καρδιά αυτών των ταινιών ήταν πάντα ο John McClane που υποδύεται εδώ και 25 χρόνια πλέον ο Bruce Willis. Είχα διαβάσει κάπου πριν καιρό πως αγαπάμε πολύ αυτό το χαρακτήρα γιατί φαίνεται ένας κανονικός τύπος με τον οποίο θα ήθελες να πας για μπύρα. Ένας κανονικός αστυνομικός που έχει την ατυχία και μπλέκει στις χειρότερες καταστάσεις. Δεν είναι σε καμία περίπτωση σούπερ ήρωας. Το πιο σωστό πράγμα που έχω ακούσει.

Το 2007 το Live Free or Die Hard ξένισε κάποιους επειδή διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες τρεις, ο κακός ήταν μέτριος και θα προσθέσω εγώ πως ο πρωταγωνιστής ήταν σούπερ ήρωας και όχι ο John McClane. Όπως και να'χει η ταινία δεν ήταν κακή και πρόσφερε αρκετά καλές σκηνές δράσης.

Το Die Hard 5 με τίτλο A Good Day to Dia Hard τοποθετείται στη Ρωσία, όπου ο McClane πηγαίνει για να βρει το γιο του, τον οποίο προσωπικά είχα ξεχάσει πως υπάρχει. Ο Jack McClane που υποδύεται ο Σπάρτακος Jai Courtney δουλεύει μυστικά όμως για να σώσει ένα πληροφοριοδότη της κυβέρνησης. Οι δύο McClane θα βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές τους, ώστε να σώσουν τον πληροφοριοδότη και τους μυστικούς φακέλους που έχει.

Ήθελα πολύ να είναι  καλή η 5η συνέχεια του θρυλικού franchise, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μόνο το πανέξυπνο σλόγκαν yippee ki-yay mother russia κρατάμε ως θετικό. 

Η ταινία περιλαμβάνει στο σύνολό της τρεις παραφουσκωμένες και μεγάλης διάρκειας σκηνές δράσης, άσχημα γυρισμένες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν αμήχανοι συναισθηματισμοί μεταξύ πατέρα και γιου. Πρόκειται για ταινία με κακή σκηνοθεσία και editing που αν διαρκούσε παραπάνω υπάρχουν πιθανότητες να προκαλούσε πρόβλημα στα μάτια. Στην πρώτη τεράστια καταδίωξη στους δρόμου της Ρωσίας, στην οποία καταστράφηκαν εκατοντάδες mercedes και σίγουρα πέθαναν αθώοι, η μεγαλύτερη λήψη που μέτρησα ήταν 1 δευτερόλεπτο. 

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι το σενάριο. Ο σεναριογράφος του Xmen Wolverine έχει πετάξει όλα τα στερεότυπα στην παρουσίαση ρώσων μαφιόζων, τη σχέση των δύο McClane, χωρίς να υπάρχει πραγματικός κακός και υπόθεση που θα μπορούσατε να γράψετε στα επόμενα 10 λεπτά αν ξεκινούσατε τώρα. Ούτε one liners υπάρχουν και ο John McClane παρουσιάζεται γερασμένος και ψευτόμαγκας, που πετάει με την πρώτη ευκαιρία γελοίες ατάκες.

Φίλοι μου που δεν είχαν δει τις προηγούμενες θεώρησαν την ταινία κάτω του μετρίου. Αν τις έχετε δει θα γίνετε έξαλλοι με την πτώση που γνωρίζει με αυτό το σίκουελ το αγαπημένο μας franchise. Το τελευταίο 20λεπτο προσφέρει καλές στιγμές και ο Bruce Willis λέει την κορυφαία ατάκα "The things we do for our kids...yippee ki-yay motherfucker" , αλλά δεν είναι ικανό να διορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει.

Βαθμολογία: 1.5/5

No comments:

Post a Comment