Tuesday, January 31, 2012

Source Code [4.5/5]



Σκηνοθεσία: ΝΤΑΝΚΑΝ ΤΖΟΟΥΝΣ
Σενάριο: ΜΠΕΝ ΡΙΠΛΕΪ
Ηθοποιοί: ΤΖΕΙΚ ΤΖΙΛΕΝΧΑΑΛ , ΤΖΕΦΡΙ ΡΑΙΤ , ΒΕΡΑ ΦΑΡΜΙΓΚΑ , ΜΙΣΕΛ ΜΟΝΑΧΑΝ
Διάρκεια: 93 λεπτά
Πρεμιέρα: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011
Είδος ταινίας: Mystery | Sci-Fi | Thriller

Υπόθεση:
Ο στρατιώτης Κόλτερ Στίβενς ξυπνά μέσα σε ένα επιβατικό τρένο με κατεύθυνση το Σικάγο, χωρίς να έχει καμιά ιδέα για το πώς βρέθηκε εκεί. Το τελευταίο πράγμα που θυμάται είναι να πετάει με ένα ελικόπτερο για μια αποστολή στο Ιράκ. Τώρα βρίσκεται ουσιαστικά στο σώμα κάποιου άλλου, ζώντας μια ξένη ζωή. Πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, ένα τρένο πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση και μια βόμβα τους σκοτώνει όλους. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ για τον Στίβενς, ο οποίος είναι αναγκασμένος να ζει ξανά και ξανά τα γεγονότα πριν την έκρηξη, μέχρι να ανακαλύψει την ταυτότητα του βομβιστή.

Τι Έχουμε Εδώ :
Μετά την ταινία “Moon”, το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντάνκαν Τζόουνς, όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο του βήμα. Στην νέα του ταινία, ο Τζόουνς συνδυάζει ξανά το μυστήριο με την επιστημονική φαντασία και συνεργάζεται με τους Τζέικ Τζίλενχαλ (“Prince of Persia: The Sands of Time”), Βέρα Φαρμάιγκα (“Up In The Air”), Μισέλ Μόναγκαν (“Mission: Impossible III”) και Τζέφρι Ράιτ (“Quantum of Solace”).

Trivia
- Η δεύτερη ταινία από τον Duncan Jones
- O ήθοποιός Topher Grace ήταν υποψήφιος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είμαι φαν των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και έχοντας δει το Moon πρόσφατα,είμαι φαν και του Duncan Jones.Το Source Code είναι ταινία που βασίζεται στο δυνατό και πολύ καλο σενάριο του Ripley,το οποίο δεν απογοητεύει και γεμίζει τους χαρακτήρες (σε σχέση με άλλες ταινίες του είδους - βλ. The Adjustment Bureau και άλλες) αλλά και στον δυνατό,νέο σκηνοθέτη που έχει.
Σκηνοθετικά ο Jones είχε κατά τη γνώμη μου δύσκολη δουλειά αφού πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των θεατών στις σκηνές όπου ο Κολτερ Στιβενς ζει συνεχώς τα τελευταία 8 λεπτά της ζωής ενός άντρα ο οποίος προσπαθεί να βρει ποιός προκάλεσε την έκρηξη στο τραίνο που βρίσκεται.Σ'αυτό το σημείο είναι που βοηθάει σημαντικα και το σενάριο και σε προκαλεί να βρεις ο ίδιος ποιος είναι πραγματικά ο δράστης.H διαφόρα που βλέπω στο Source Code σε σχέση με άλλες scifi ταινίες είναι πως δεν σπαταλάει πολύ χρόνο να σου εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει και σε βάζει αμέσως στη δράση για να βγάλεις σιγά σιγά o ίδιος τα δικά σου συμπεράσματα.

Ο Gyllenhaal συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες επιλογές,έχοντας ήδη στο ιστορικό του ταινίες όπως τα :Zodiac,Donnie Darko,Brothers.Στην ταινία ταιριάζει γάντι όπως λέμε και καταφέρνει να ισορροπήσει τον χαρακτήρα του όταν βρίσκεται σε διαφορετικές συναισθηματικές κατάστασείς.Η χημεία του με την κουκλάρα Michelle Monaghan(την οποία θυμόμαστε από το Gone Baby Gone) είναι πολύ καλή.O Jeffrey Wright είναι πάντα ικανοποιητικός σε αυτούς τους δεύτερους ρόλους σε καλές ταινίες που τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ενώ δίνει μια λάμψη και η Vera Farmiga.
Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι από το τέλος αλλά το Source Code είναι μια εξαιρετική ταινία η οποία δεν θα ξεχαστεί εύκολα και μαζί με το Moon δίνουν τροφή για σκέψη ενώ καταφέρνουν να συναρπάσουν.Κλείνοντας θεωρώ πως ο Duncan Jones ανήκει άξια πλέον στην επόμενη γενιά μεγάλων σκηνοθετών έχοντας ήδη δημιουργήσει δύο διαμαντάκια και ανυπομονώ να δω τι έχει να δώσει.

No comments:

Post a Comment